top of page

Vad är anknytning?

  • Skribentens bild: Julia Lidman
    Julia Lidman
  • 2 feb.
  • 2 min läsning

Två personer som håller hand

Anknytning är våra relationsmönster som präglas av våra tidigare erfarenheter. När man pratar om anknytning kan man både mena den anknytning som barn har till sina omsorgspersoner men också den anknytning vi har till andra i vuxen ålder.


ANKNYTNINGSTEORI

Teorin utgår från att vi återskapar de relationsmönster vi har med oss från tidigare erfarenheter. Hur vi lärt oss hantera relationer och vara i relationer som barn kommer påverka hur vi hanterar relationer senare i livet. Men nya erfarenheter kommer modifiera och påverka vårt anknytningsmönster genom hela livet.


FYRA TYPER AV ANKNYTNING


1. Trygg anknytning: Detta är den vanligaste formen av anknytning. Man har blivit sedd och validerad som barn och har därav inte svårt för att komma nära andra i vuxen ålder. Man trivs som vuxen i sitt eget sällskap samtidigt som man kan knyta nära relationer utan rädsla för att bli övergiven eller för att någon ska komma för nära.


2. Otrygg – undvikande anknytning: Detta anknytningsmönster kommer från att man som barn känt sig otrygg gentemot sin omsorgsperson. Det kan leda till att barnet slutar söka närhet vilket innebär att man som vuxen kan ha en tendens att distansera sig om en relation upplevs bli för nära eller kravfylld.


3. Otrygg – osäker anknytning: Om man som barn inte vetat när man får tröst eller närhet kan man utveckla separationsångest. I vuxen ålder kan man uppleva att man har nära till sina känslor och att man blir väldigt känslomässigt påverkad av relationer. Behovet av närhet kan bli överväldigande och kan leda till att man skrämmer bort andra. Samtidigt kan rädslan för att bli övergiven också leda till undvikande.


4. Otrygg – desorganiserad anknytning: Denna typ av anknytning utvecklas ofta av en uppväxt med fysisk eller psykisk misshandel.  Denna är väldigt ovanlig och kan leda till relationsstörningar i vuxen ålder.


TESTER

Det finns tester online som kan indikera vilken typ av anknytning du har. Men det är bra att ha i åtanke att anknytning förändras och påverkas hela livet och är en subjektiv upplevelse som kan variera från relation till relation. KAN MAN


FÖRÄNDRA SIN ANKNYTNING?

Då anknytning är föränderlig så kan man lära sig andra sätt att relatera till andra människor. I terapi kan man få hjälp med att skapa nya relationsmönster utifrån ens egen motivation och tidigare erfarenheter.




bottom of page